dimarts, 11 de novembre del 2014

Exposició "Levantadas en la ciudad"

Entre el 10 i el 13 de juny de 2014, es va dur a terme a la Sala d'Exposicions de la Facultat de Belles Arts, una mostra de treballs de l'Aula de Ceràmica 2013-2014

El terme levantada procedeix del folklore popular-religiós de Mèxic. Durant la festa de La Candelària, diferents ciutadans apadrinen vestits pel nen Jesús que es presenten vestint una figureta infantil de manera festiva en el temple.

El treball d'Anabel Fuentes subratlla l'ús d'aquest terme en un altre tipus d'accions quotidianes a les ciutats del nord de Mèxic d'un caràcter extremament violent, perpetrades per delinqüents vinculats al narcotràfic que consisteixen en el segrest o levantada d'un transeünt, i l'extorsió als seus familiars mitjançant l'enviament d'anònims d'una crueltat descarnada, els quals acompanyen com a avís un dit o una orella de la víctima. Així fins a dotze avisos, després dels quals, si no obtenen el rescat, assassinen la víctima.

Els quatre treballs presentats a l'exposició són suficientment eloqüents en els seus títols per entendre la seva relació amb la festa i el seu oposat. En aquest context el mural ceràmic elaborat pels alumnes de l'aula de ceràmica actua com a escenari en el que es desenvolupa la festa i el drama.
 
Aquesta exposició reclama una gran consciència urbana i un reforçament del sentit de la convivència social.
 
-Professor responsable: Manuel Aramendia Zuazu
-Treballs dels alumnes de l'assignatura "Laboratori de tècniques i materials de pintura i escultura", grups A3 i B3 tutoritzats pel professor Manuel Aramendía Zuazu
-Instal·lació de la professora Anabel Fuentes, Universitat Autònoma de Coahuila (Mèxic) en estància de producció creativa en la UB.
 
Relació de treballs presentats:
-Escenari urbà (relleu col·lectiu dels i les alumnes dels grups A3 i B3). Pasta refractària chamotada.
-12 avisos per la Levantada (Anabel Fuentes). Fang vermell i òxids metàl·lics
-Anònims per la Levantada (Anabel Fuentes). Porcelana
-Ofrena a la Candelària (Anabel Fuentes)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada