La Col·lecció de la Facultat de Belles Arts

 
Sense Títol. Antonio Garcia Morales
El patrimoni de la Universitat de Barcelona és un conjunt de béns immobles i mobles, d'entre els quals en depèn orgànicament el fons de patrimoni artístic de la Facultat de Belles Arts, amb una certa autonomia de gestió.

Els inicis de la col·lecció que configura el fons d'art els trobem amb les obres procedents de l' Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona , que s'havien guardat al llarg dels anys. La primera relació d'obres comença l'any 1860 amb una peça de l'escultor Agapito Vallmitjana i Barbany (1830-1945), i més tard amb una escultura de Jaume Otero i Camps (1888-1945). Després, l'any 1927 s'inventaria una pintura de Lluís Muntaner i Muns (1899), el qual fou catedràtic de dibuix de moviment i director de l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. 

Després d'aquesta primera etapa descrita, a partir de l'any 1945, la col·lecció s'incrementa amb una relació d'obres important. A ressaltar els noms d'artistes com Vicente Navarro i Romero, escultor valencià i catedràtic de l'E.S.BB.AA de Sant Jordi. Pintures de Ramon Sanvisens i Marfull i professor també de la mateixa escola, de Josep Amat i Pagès, Jaume Muxart i Domènech, catedràtic de la mateixa, de Roser Agell i Cisa , Joan Moncada i Planas catedràtic de la mateixa, Lluïsa Granero i Sierra, catedràtica d'escultura. De Josep Mestres Cabanes, catedràtic de perspectiva, de Josep Puigdengoles i Barella, catedràtic de dibuix, Armand Miravalls i Bové catedràtic de pintura. 

Podem dir que és en aquesta segona etapa quan el fons d'art es constitueix amb una entitat pròpia i amb un nombre d'obres inventariades considerable. 

Sense Títol.. Ángel Orensanz
Podríem marcar encara una tercera etapa, que seria la que s'enceta cap 1990, amb algunes entrades remarcables. Moltes d'elles provenen de l'encàrrec a professors de la facultat per tal de participar a la celebració de la III Biennal Europea de Facultats i Escoles Superior d'Art (que es va dur a terme el desembre de 1991) amb el tema de l'espiral. També, l'any 1996, es va afegir la donació a la Facultat de Belles Arts de 41 gravats japonesos, amb motiu de la celebració de l'exposició Nagoya-Barcelona . 

Actualment el fons d'art consta d'unes 2500 obres: pintura, gravat, fotografia, escultura, obra gràfica, cartells i d'altres (documents, material d'exposicions,etc). D'aquestes 2500 obres unes 650 estan cedides a d'altres dependències de la UB.

Sense Títol.. Joan Josep Tharrats
Sense Títol. Teresa Gancedo